Disconfort articular: motive, semne și terapie

Durerile articulare pot fi resimțite în numeroase părți ale corpului (mâini, picioare, șolduri, genunchi, coloana vertebrală) și pot fi agravate de elemente de pericol precum vârsta, greutatea, leziunile anterioare, suprasolicitarea, alte probleme clinice. Disconfortul poate fi constant sau recurent, în unele cazuri articulația se poate simți strânsă (mai ales dimineața devreme), chinuitoare sau inflamată. Disconfortul poate limita capacitatea clientului de a efectua activități obișnuite, iar durerea gravă poate afecta stilul de viață. Terapia durerilor articulare trebuie să se concentreze nu numai pe disconfort, ci și pe funcțiile afectate (1).

Cine se adresează amenințării mai mari de durere articulară?

Persoanele care sunt expuse mai multor dureri articulare sunt:

Acolo Cum să tratăm durerile de articulații după un accident? Din articolul nostru

  • sunt mai în vârstă;

  • au avut leziuni anterioare la o articulație;

  • folosiți o anumită articulație în mod repetitiv (mișcări mecanice);

  • ai inflamație articulară sau diverse alte afecțiuni persistente;

  • aveți anxietate, stres și anxietate sau stres;

Pe parcursul examinării, medicul va verifica persoana și va cere întrebări pentru a afla ce poate cauza disconfortul. activează durerea. Clientul trebuie să informeze medicul cu privire la leziunile anterioare ale articulației, când a început disconfortul articular, care este istoricul familial de disconfort articular. Se va respecta o examinare a articulației afectate, pentru a vedea dacă există disconfort sau dacă activitatea este influențată. De asemenea, medicul va căuta semne de leziuni ale masei musculare, ligamentelor, tendoanelor.

Dacă este necesar, medicul ar putea cere persoanei să facă radiografii (pentru a vedea dacă există leziuni articulare, lichid în articulații, pinteni osoși sau diverse alte probleme) sau analize de sânge (ajută să confirme un diagnostic medical și să îndepărteze problemele care pot crea disconfort) (1 ). În acest articol, vă spunem care sunt cauzele, semnele și opțiunile de tratament pentru durerile articulare.

Aspecte de risc pentru disconfort articular

Literatura clinică discută mai mulți factori de risc care preferă apariția durerilor articulare, provoacă uzura articulațiilor și sănătatea clientului. Variabilele vitale de risc pentru durerile articulare sunt următoarele:

  • Vârsta: predomină numeroase tipuri de artrită, în special în rândul persoanelor cu vârsta peste 40-50 de ani. În cazul osteoartritei, pericolul instaurării acesteia crește odată cu înaintarea în vârstă, concretizându-se în mod specific la persoanele de peste 65 de ani, întrucât articulațiile se degradează;

  • sex: femeile sunt mai predispuse să dezvolte artrită reumatoidă, în timp ce bărbații sunt mai predispuși să creeze dureri de gută. Femeile au, de asemenea, un pericol mai mare de a crea gonartroză (osteoartrita genunchiului) și osteoartrita mâinii. Barbatii au un risc mai mare de a crea coxartroza (osteoartrita de sold);

  • dispoziție ereditară: dacă un membru al familiei se confruntă cu boli articulare, aceasta crește amenințarea de a crea anumite tipuri de artrită la persoanele asociate;

  • greutate: excesul de greutate este un element de amenințare sistemică, în special la nivelul genunchiului. Țesutul adipos joacă o sarcină centrală în pornirea cascadei inflamatorii, din cauza presiunii exercitate de greutate asupra articulațiilor. De asemenea, medicii sfătuiesc că obezitatea poate provoca inflamarea articulațiilor în articulațiile minuscule, cum ar fi cele ale mâinilor;

  • traumă: accidentele și infecțiile sunt un factor de risc în leziunile articulare și pot provoca boli articulare la o vârstă fragedă. Reprezentanții transmisibili pot fi infecții și microorganisme. Articulațiile traumatizate sunt mai probabil să stabilească o inflamație articulară în timp decât cele neafectate;

  • anamneza medicală (deformări articulare): prezența articulațiilor defecte sau a malformațiilor poate spori pericolul de osteoartrite. Tulburările de plasare articulară (reducerea inegalității membrelor, tulburări fixe) și leziunile osteoarticulare (luxații, exerciții fizice extreme) pot declanșa apariția bolii la o vârstă fragedă;

  • ocupație și mod de viață: persoanele care au o anumită profesie sau execută o sarcină fizică sportivă continuă (care impune mult mai multe nevoi pentru anumite articulații) prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli persistente articulare, inclusiv la o vârstă fragedă.

Dezvoltarea diagnosticului medical al durerii articulare

Sunt efectuate numeroase examinări pentru a diagnostica artrita sau artroza.

Evaluarea profesională a individului

Sunt examinate respectarea:

  • Semnele și simptomele și caracteristicile disconfortului: cum și când apare durerea, care este perioada și intensitatea acesteia, tipul durerii, unde este localizată, unde emite, evoluția disconfortului și acțiunea la tratament;

  • varietatea articulațiilor implicate;

  • răziuni sau infecții;

  • medicament asociat;

  • diverse alte probleme de sănătate ale persoanei investigate.

Investigații de laborator

Se efectuează examinări de sânge pentru viteza de sedimentare a eritrocitelor, pentru a identifica markeri de umflătură sau infecție, variabile reumatoide, analize lichidului sinovial.

Examene imagistice

Razele X sunt printre cele mai frecvent utilizate metode. Artroscopia este o radiografie articulară pentru a recunoaște deteriorarea articulației, permițând imaginarea cartilajului și este utilizată în diagnosticul osteoartritei. Ultrasunetele pot fi utilizate pentru a examina articulația, cartilajul în toate aeronavele, ajută la diagnosticul medical diferențial al osteoartritei de alte afecțiuni osteoarticulare. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este una dintre cele mai sensibile tehnici de diagnosticare a unor boli articulare.

Terapia durerilor articulare

Durerile articulare pot fi gestionate pentru a ajuta persoana. Ocazional, durerea poate dispărea ca urmare a medicamentelor sau a exercițiilor simple. De alte ori, disconfortul poate fi ameliorat cu medicamente recomandate de un expert, sau prin tratament chirurgical. Iată una dintre cele mai proeminente alternative de tratament!

Terapia durerilor articulare în casă

  • Aplicarea de comprese reci sau calde pe zona afectată, pentru perioade scurte de timp, de mai multe ori pe zi.

  • Exercitații: plimbare, antrenamente cardiovasculare, înot, extindere. Se recomandă să vă instruiți medicul înainte de a începe un program de exerciții.

  • Scăderea în greutate: poate fi o abordare de eliminare a disconfortului, dacă este necesară scăderea presiunii asupra articulațiilor.

  • Tratamente topice: sunt loțiuni sau geluri care se aplică peste zona articulației afectate.

Dacă aceste terapii nu elimină durerea, medicul poate sugera:

  • suport gadget-uri;

  • tratament fizic sau legat de muncă: implică un program de sănătate și fitness care ajută la creșterea flexibilității și la eliminarea disconfortului;

  • antidepresive: dacă disconfortul articular afectează somnul, se pot recomanda antidepresive;

  • depresivele musculare: sunt recomandate pentru a face față spasmelor musculare;

  • steroizi injectabili: ușurează disconfortul și umflarea pe termen scurt. Sunt recomandate în special pacienților cu artrită și tendinită (3);

Terapii chirurgicale

Tratamentul chirurgical ar putea fi o opțiune dacă durerile articulare sunt de durată și nu scad cu medicamente și antrenament. Există numeroase opțiuni medicale:

  • artroscopie: specialistul face 2-3 tăieturi pentru a intra în articulație și folosește un artroscop pentru a repara cartilajul;

  • inlocuitor de articulație: dacă materialul cartilajului este rupt, articulația (șold, genunchi, umăr) poate necesita înlocuirea. Îmbinarea sintetică poate fi realizată din oțel sau plastic (3 ).

Complicațiile bolilor articulare

Boala articulară implică pierderea parțială sau totală a funcției articulațiilor în cauză, iar acest lucru afectează puternic modul de viață și stilul de viață al clientului, indiferent de vârstă. În plus, dacă boala se agravează cu timpul, durerea se poate accentua și poate aduce, de asemenea, un handicap major.

Sfaturi valoroase pentru menținerea sănătății articulațiilor

Principiile generale care asigură o calitate înaltă a vieții pentru o persoană se gândesc atât la activitățile de oprire a accidentelor care pot provoca răni și boli persistente, cât și la promovarea unui mod de viață sănătos și echilibrat. Dacă executăm exerciții, este de preferat să folosim dispozitive adecvate pentru activități sportive, să facem o colecție de antrenamente de încălzire, să evaluăm și să evităm circumstanțele periculoase care pot provoca vătămări motorii (de exemplu, sarcinile de activități sportive în sezonul de iarnă).

Dacă ne confruntăm cu afecțiuni articulare, chiar și cu cele mici, ar trebui să folosim echipamente de sprijin articular, să prevenim suprasolicitarea fizică și să realizăm exerciții medicale sub supravegherea unui expert.

Un mod de viață sănătos este susținut de o nutriție suficientă, un consum de minerale și vitamine, controlul greutății și flexibilitatea corpului. Menținerea unui corp energic se realizează cu ajutorul sarcinilor de întreținere, plimbărilor în exterior, verificarea poziției corpului și respectarea pauzelor pentru a slăbi articulațiile atunci când lucrezi la locul de muncă.